Over ons

Over Ons

Wij zijn City AED. Een initiatief van Stichting AED Platform Nederland dat wordt gesteund door onder andere de gemeente Delft.

 

De stichting is opgericht door Marcel Mattijssen. Hij is één van de bijna 170.000 vrijwilligers die via 112 opgeroepen kunnen worden voor een reanimatie in de wijk. Al snel werd hem duidelijk dat na een reanimatie oproep een AED ophalen veel te veel tijd kost of zelfs onmogelijk is. Een AED verdubbelt de overlevingskans bij een hartstilstand , maar is duur en is vrijwel altijd van bedrijven en instellingen die ze binnen hebben hangen. Na sluitingstijd zijn die AED’s onmogelijk te bereiken. Daarom bedacht hij een oplossing: De City AED, een openbare AED in de straat, dicht in de buurt. Snel en altijd bereikbaar voor iedereen.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij een hartstilstand het gebruik van een AED de overlevingskans verdubbelt. 85% van de hartstilstanden gebeurt rond huis of op straat. Maar in Nederland zijn er nauwelijks openbare AED’s die 24/7 voor iedereen bereikbaar zijn. City AED’s bieden de oplossing: ze zijn voor iedereen en altijd toegankelijk!

 

Met een City AED kunnen per jaar honderden levens worden gered, omdat:

  •  in Nederland elke dag 80 mensen een hartaanval krijgen: 85% gebeurt bij huis of op straat,
  • een AED de overlevingskans verdubbelt,
  • een ambulance vrijwel altijd te laat komt als er niet direct hulp wordt geboden’,
  • er in Nederland veel te weinig openbare AED’s in de woonwijken hangen.

 

Ons streven is om zo veel mogelijk City AED’s in de woonwijken te plaatsen, op goed bereikbare plaatsen en 24/7 beschikbaar. We regelen dat met gemeenten, woningcoöperaties, verzekeraars, hartstichtingen etc. Door middel van subsidies, sponsoring en donaties, komen er steeds meer City AED’s. Als bewoner kun je daarbij helpen. Bijvoorbeeld door een AED kosteloos aan je buitenmuur te hangen, door te doneren of door mee te helpen.

 

Organisaties die al een eigen AED binnen hebben hangen, bieden wij aan hun AED aan de buitengevel te hangen, wij nemen dan het onderhoud en beheer op onze kosten over. Dat scheelt aanzienlijk in kosten en de organisatie draagt in grote mate bij aan de veiligheid van zowel medewerkers als buren.

Portrait foto Marcel

Marcel Mattijssen, oprichter Stichting AED Platform Nederland en initiator City AED