Vaak Gestelde Vragen

TIP: Werkt het uitklappen van de antwoorden niet?

Klik dan op de F5 toets, dan werkt het wel.

Er wordt een oplossing gezocht voor deze bug, excuses voor het ongemak.

Is een City AED gevaarlijk bij onjuist gebruik?

Nee, daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Als je een City AED aansluit op een slachtoffer dan meet de City AED automatisch of hij een schock moet geven. Is dat niet nodig, dan gebeurt er niets. Dus je hoeft echt niet bang te zijn dat iemand een schock toegediend krijgt als dat niet de bedoeling is.

 

Het apparaat meet en regelt alles zelf. Een City AED is natuurlijk geen speelgoed, maar als kinderen daar wel mee zouden spelen dan is dat bij wijze van spreken niet gevaarlijker dan spelen met laptop. Een voor de hand liggende opmerking: het is niet de bedoeling dat de City AED als speelgoed gebruikt wordt.

Waar bestaat een City AED uit?

Een City AED is een set van een AED, een buitenkast, onderhoud en verzekering. Deze set is samengesteld na zorgvuldig onderzoek naar de beste set. Er zijn heel veel(online) aanbieders met heel veel verschillende merken en hun eigen verhalen. Met sterk verschillende, mogelijkheden, prijzen en voorwaarden;  je ziet  door de bomen haast het bos niet meer.

 

Toen het City AED burgerinitiatief startte, was het al snel duidelijk: selecteer een goede AED die betrouwbaar is, met de beste overlevingskans, standaard ook geschikt voor kinderen en met een van de laagste ‘Total Costs of Ownership”. Dat gold ook voor de buitenkast: zoek de beste in betrouwbaarheid, prijs en kwaliteit.

 

We zijn uitgekomen op een Zoll AED en Rotaid buitenkast, die twee zitten dan ook in de City AED set. Om de kosten te drukken is rechtstreeks contact opgenomen met de fabrikanten en zijn we niet ‘gaan shoppen’ bij de talloze (online) dealers. De fabrikanten zagen gelukkig ook het maatschappelijk belang van de City AED en beloofden Stichting AED Platform materialen te leveren tegen inkoopsprijzen van (grote) dealers. Dat bespaarde alvast de handelsmarge van de tussenhandel en dus kosten.

 

De Rotaid buitenkast is van slagvast kunststof. Gebruiksvriendelijk, oersterk, roestvrij en warmte isolerend. Hij is rond van vorm met een diameter van slechts 48 centimeter. De buitenkast heeft alarm, led verlichting en verwarming om de City AED in de winter op minimaal 5 graden te houden voor een goede werking.  Op de buitenkast wordt goed herkenbaar City AED en instructies voor gebruik gezet.

 

Van de City AED staan foto’s op de homepage.

Wat kost een City AED?

Voor de kosten van de City AED hebben we niet alleen gekeken naar de aanschafprijs, maar ook naar de kwaliteit, of het standaard ook geschikt is voor kinderen, de onderhoudskosten, onderhoudsfrequentie, garantiebepalingen, etc. En wat blijkt? AED’s zijn net printers. Koop je een goedkope printer, dan betaal je je scheel aan inktcartridges en ben je uiteindelijk nog duur(der) uit. Bij AED’s is dat eigenlijk net zo.

 

Kortom, we hebben niet voor de goedkoopste AED gekozen maar voor een AED die breed inzetbaar is, één van de grootste overlevingskansen biedt en waarvan de aanschafkosten inclusief onderhoudskosten één van de laagste is. Zo hebben we ook naar de buitenkast gekeken. En waar kwamen we op uit qua kosten?

 

Een City AED set (AED met buitenkast) kost voor 5 jaren €3895,- inclusief alles. Dus inclusief BTW, onderhoud, vervanging, verzekering etc. etc. Ook de kosten voor fondsenwerving zitten hierbij inbegrepen (zijn er geen kosten voor fondsenwerving, dan wordt het bedrag aanzienlijk lager). Voor dit bedrag hebben we een hele buurt 5 jaar lang hartveilig gemaakt. Het budget van de City AED regelen we landelijk met crowdfunding, donaties, sponsoring, subsidies en fondsen.

Hoe is het onderhoud geregeld?

De City AED doet elke week een zelftest en een indicator geeft aan of het nog steeds klaar is voor gebruik. Zo weet je zeker dat hij het ook doet als je hem nodig hebt.

 

De City AED heeft wel periodiek onderhoud nodig. Dat is verplicht om de werking te garanderen.

 

De accu en de pads moeten om de zoveel jaar vervangen worden, gebruikt of niet, dat maakt niets uit. En dat is best een prijzig iets. Reken maar op enkele honderden euro’s per keer (voor de Stichting). Gelukkig is de Zoll AED die in de City AED zit, daarin relatief goedkoop, maar toch. Het onderhoud wordt geregeld door Stichting AED Platform Nederland en de kosten worden door de Stichting betaald. Bewoners hebben er dus geen kosten of werk aan het onderhoud.

Wat als een City AED wordt gebruikt?

Elke keer als een  AED  wordt gebruikt bij een reanimatie (‘ingezet’),  moet deze een revisie krijgen. De pads en accu worden vervangen en de AED wordt helemaal nagekeken door gecertificeerde onderhoudsmonteurs. Stichting AED Platform Nederland zorgt ervoor dat er direct een vervangende City AED wordt geplaatst. De kosten van de revisie na inzet worden door de fabrikant betaald, dat hebben wij met de fabrikant kunnen afspreken, dat scheelt honderden euro’s per inzet!

Wat bij schade of diefstal?

Als de City AED goed is geplaatst (conform instructies) en er is sprake van vandalisme of diefstal, dan is dat voor risico van Stichting AED Platform Nederland.  Overigens: een AED stelen niet alleen stom maar ook echt dom. Een AED is een medisch apparaat, dat betekent dat elk belangrijk onderdeel in de fabriek al is voorzien van een uniek registratienummer en dat nummer is altijd en overal internationaal geregistreerd. Een gestolen AED is daardoor snel herkenbaar als gestolen, dat weten de meeste dieven en helers gelukkig ook. Een gestolen AED te koop aanbieden, in onderhoud geven of inzetten, betekent tegen de lamp lopen.

Hoe moet de City AED buitenkast worden geplaatst?

De City AED buitenkast wordt bij voorkeur aam een muur bevestigd. Dat gaat eenvoudig met vier muurplussen van 8 mm. Die zie je na montage niet meer, omdat de kast ervoor hangt. De buitenkast, is voorzien van alarm en LED verlichting en wordt energiezuinig  verwarmd met een 24 volt verwarming. Deze wordt aangesloten met een stekker in een stopcontact binnen. Vergelijk het maar met een laptop adapter. Door de muur moet een gaatje geboord worden voor het 24 volt stroomdraadje . Het aansluiten is een fluitje van een cent.  De verwarming houdt de City AED op minimaal 5 graden, dat is nodig voor een goede werking. Het stroomverbruik is ongeveer 18-20 euro per jaar, afhankelijk van hoe koud het is in de winter.

Hoe zorgt Stichting AED Platform Nederland dat onze buurt een City AED krijgt?

Allereerst hebben we een goede City AED set samengesteld, met een goede AED en een buitenkast. Vervolgens hebben wij met fabrikanten (we hebben de dealers kunnen passeren, sorry dealers) goede afspraken kunnen maken over prijs, garantievoorwaarden en onderhoud. Dat konden we doen omdat zij het maatschappelijk belang van de City AED inzien en omdat we het centraal regelen, dat scheelt hen tenslotte ook veel tijd en geld.

Daarna hebben wij gevraagd welke buurten een City AED willen hebben. Het je nog geen City AED aangevraagd? klik dan hier.

 

In overleg met diverse klankbordgroepen hebben we een stappenplan gemaakt: van aanvraag tot en met plaatsing en onderhoud. Het komt hier op neer: we regelen alles centraal voor de bewoners, dat is het gemakkelijks, het goedkoopst en het  ontzorgt de bewoners, belangrijk, want die hebben ook nog wel andere dingen aan hun hoofd.

 

We hebben wel een contactpersoon per buurt nodig, ons aanspreekpunt. Met hem of haar bepalen we de locatie waar de City AED komt te hangen en regelen we een campagne om het budget op te halen. Bijvoorbeeld door te flyeren in de buurt, contact op te nemen met de betreffende gemeente, fondsen sponsors etc. We hebben inmiddels daarvoor onze ingangen en relaties. Ondersteunende hulp van de bewoners wordt uiteraard zeer gewaardeerd en is  ook belangrijk, samen staan we sterker!

 

Zodra het geld bijeen gebracht is, wordt de City AED met een klein feestje geplaatst in je buurt. Daarna zorgt de Stichting AED Platform voor het onderhoud en wordt de AED vervangen indien nodig  de bewoners hebben er geen kosten of omkijken meer naar.

 

De geplaatste City  AED wordt door ons vermeld op een online AED kaart en aangemeld bij bijvoorbeeld het Rode kruis, politie en andere hulpverleners, zodat ook zij  weten waar de City AED hangt.

Wie of wat is City AED?

City AED is ontstaan vanuit een burgerinitiatief van Marcel Mattijssen . Hij is als burgerhulpverlener en als vrijwilliger  24/7 oproepbaar bij een hartstilstand in zijn buurt.

 

Al snel bleek dat er een groot tekort is aan openbare AED’s die 24/7 openbaar bereikbaar voor iedereen.  In het buitenland de gewoonste zaak van de wereld, maar in Nederland nog  niet. En dat terwijl o.a.  de Nederlandse Hartstichting berekend heeft dat er per jaar 30.000 hartstilstanden thuis of op straat voorkomen en dat daarvan elk jaar 2.500 mensen gered kunnen worden als er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt met een AED.

 

Om voldoende openbare AED in woonwijken te plaatsen heeft hij op basis van jarenlange buitenlandse en binnenlandse ervaring en in samenwerking met zijn gemeente een AED plan geschreven, doel: overal openbare AED in de woonwijken en door geheel Nederland. De gemeente heeft op basis van zijn plan een  subsidie verstrekt. Met deze subsidie, relaties  en met eigen middelen heeft hij de City AED ontwikkeld. De City AED is nu de gestandaardiseerde openbare AED die 24/7 voor iedereen bereikbaar is in geval van een hartstilstand in de buurt. Inmiddels is City AED uitgegroeit tot een waar en trots bedrijf dat zich inzet in het plaatsen van deze openbare AED’s

 

Om alles goed en netjes  te regelen is de Stichting AED Platform Nederland opgericht. Deze stichting heeft de subsidie ontvangen en de City AED ontwikkeld en is de denktank voor verder ontwikkelingen op het gebied van hartveiligheid. De stichting stuurt ook landelijk de financiering, het plaatsen en het onderhoud aan van de City AED’s. De operationele uitvoering laat de stichting graag over aan diverse partners waaronder City AED B.V.

 

De eerste City AED is eind 2016  officieel en feestelijk  geopend door voormalig minister en staatsecretaris mevrouw Marja van Bijsterveldt, thans de burgemeester van Delft. Vanaf dat moment ging het hard en kwamen er vanuit heel het land aanvragen binnen voor een City AED in de straat waardoor het City AED burgerinitiatief niet alleen hartveiligheid biedt, maar ook werkgelegenheid.